Statistik o Dagbok 2011

u = antal utlånade böcker 

b = antal biblioteksbesökare

2u; 5b

Strömlöst i hela Nämdöskärgården sen kl 04 på morgonen. Ingen surfning på datorn men med alla fyra adventsljusen tända och en lågt stående sol som lyste upp biblo var det riktigt mysigt. Innovativa besökare hade med sig kaffe i termos som var tillagat hemma på vedspisen. Dessutom hade de innan biblabesöket kollat efter vindfällen vid ledningsgatorna i skogen och hittat trattisar och en gul kantarell som webmaster glatt tog hand om. Blev ett par goda knäckemackor efter bibblan med brynt svamp som lagades till på gasolspisen hemma i Bunkvik.

23u; 5b

Webmaster hade rest till fastlandet så dagboksanteckningarna är något tunn.

4u; 5b

Mer städning av hembygdsgården än biblosittning idag. Som tur var hade Gunilla B vigt en del av söndagen åt att städa i hembygdsgården. Idag kom Lotten, Carina, Camilla, Nilla och städade klart.

Vintertidtabellen startar idag och postbåten kommer nu en timme senare på dan: kl 09.50 till Sands brygga.

14u; 4b

Varav 9 st barn/ungdom. De flesta böckernas lånades i lördags då det var julmarknad på Nämdö.

Lugnet efter stormen uppenbarade sig idag på flera fronter än en. I solens sken tände vi det andra adventsljuset och åt upp lite rester från lördagens julbord. Gympa i Hembygdsgården blir det först på onsdag kl 16, före körövningen som är kl 17.30 i kyrkan.

Julmarknad

Öppet på biblo hela dagen. En CD med "Jul på svenska" snurrade vackert på "repeat". Julmarknadsbesökare, många för första gången, tittade in för att få en lugn mysstund bland bokhyllorna. Några barn lekte med popupboken Spökhuset. Ute var det ett rejält busväder. Stormen kulminerade under eftermiddagen och flera sjöfarare fick hitta lugnare båtplatser än Sand och sen promenera över Nämdö till marknaden. Ändå var det så många som uppåt hundra besökare på dagen och vid kvällens julbord i hembygdsgården ca sjuttio pubgäster.

6u; 5b

Lotten bjöd på gulaschsoppa utan att själv vara med. Mycket god kan meddelas från oss som var på plats. Till kaffet fick man favorit i repris. Gunilla B:s schackrutekakor som blivit över från gårdagens kyrkkaffe. Idag hade ytterligare en boksändning kommit, bland annat Richard Wolffs självbiografiska verk Rikitikitavi där även en cd med egna låtar är med (boken blev raskt utlånad). En av dagens besökare satt och läste Tranströmerdikter för sig själv till kaffet och konstaterade att de var riktigt bra ju. 

Och så tände vi första adventsljuset...

19u; 6b

Restsoppa för de som ville fanns och så hade Ewa från Västanvik med sig hemlagad ostkaka gjord på äkta råmjölk från en bondgård i Katrineholm. Det var en försvinnande god ostkaka.

Höstnumret av Nämdö Nu, nr 24, är idag utdelad till hushållen i Nämdöskärgården samt postad till alla medlemmar som inte har sin bofasta adress på Nämdö.

Nr 24 finns nu som pdf under Aktuellt/Senaste Nämdö Nu.

Före bibblan passade Nilla och Stina på att köra ett gympapass i hembygdsgården.

4u; 8b

Ibland regnar manna från himlen. Vi hade fått en stor kastrull med mumsig (sj)ö(h)mansgryta som blev över efter helgens kryzzfest i hembygdsgården samtidigt som Lotten kommer för att bjuda på gulaschsoppa. Mätta blev vi och nu finns det god mat lagrad i frysen. 

Gympa i hembygdsgården kl 10.30 och idag blev det dessutom en uppvärmningspromenad innan.

27u; 8b

Idag har vi lyssnat på ett radioprogram på webben (sändes i P2 igår) med Erland Wennerberg, Snackudden, och hans relation till sitt musikinstrument kontrabasen.

Före biblo blev det jympa i Hembygdsgården.

10u; 12b

Höstlov och två barn med medföljande pappa kom till biblo. Bokbåtsböckerna är nu återsorterade med kort och dessutom kom ytterligare en försändelse med barn/ungdomsböcker.

Det röjdes, stuvades om och fixades i hallen/inforummet så det blir bättre struktur på det hela. 

Lite senare rotades en soppa fram ut frysen. Currykryddad palsternacksoppa uppblandad med en slatt grönsakssoppa som räckte precis till oss som var kvar.

16u; 6b

Varav 9 st barnböcker. Ett paket med de nyinköpta titlarna kom med posten idag. Kanke fler bokpaket kommer i veckan. Det blir bra till kommande höstlovsvecka.

Höstfärger i träden. Lasagne, som blev över efter lördagens körövning i hembygdsgården, till lunchen idag.

11u; 12b

Varav 2 ungdomsböcker utlånade.

Soligt höstväder. En restsoppa från frysen värmdes upp. Det blev grön ärtsoppa med chevré och till det stekt bacon.

Stina och Nilla fortsatte med hembygdsgårdens höststädning i lördags men på bibblan den här gången. En ommöblering är påbörjad med idéer om hur det ska vara framöver. På eftermiddagen fick bibblan besök av fritidsboende från grannön Orrö som var ute och gick på Nämdö.

I Hembygdsgården har höströjet fortsatt. I söndags målades halltaket klart och köket har kompletterats med ytterligare en avställningsyta. Idag har videon, inne i stereohörnan, kopplats till projektorn för storbildsskärmen.

3u; 5b

Höstväder med höstfärger i träden, emellanåt tittade solen fram.

Nilla bjöd på soppa med ingredienser som hämtats från ön - närmare bestämt gårdarna Östanvik och Wästeräng. Det blev currykryddad palsternacksoppa med knaperstekt kravmärkt rökt grisbog och små välsmakande tomater till.

På Nämdö bibliotek finns av årets nobelpristagare i litteratur Tomas Tranströmmer Dikter och prosa 1954-2004 samt en biografi skriven av Staffan Bergsten.

Sista chansen att fylla på höstens inköpslista denna vecka!

Biblioteksbåten

Det blåste ordentligt när Tranan kom lastad med böcker till Sands brygga. Ombord fylldes korgar, backar och rullväskor på med böcker. Nämdö biblioteks två bokbackar bytte raskt innehåll med hjälp av bokbåtens bibliotekspersonal. 5 kassar förbeställda böcker bars iland och kördes tillsammans med bibliotekets bokbackar upp till skolan. Tranan lämnade Sands brygga en kvart försenad. 

Samma dag, kl 13, förkunnades årets nobelpristagare i litteratur till Runmaröbon Tomas Tranströmmer. Grannön gratulerar och lägger till några av Tranströmmers titlar till önskelistan inför höstens bokinköp.

12u; 16b

Idag startade biblioteket med sin nya öppettid kl 11-13 och så var det dags för höstens första soppa. Bibi bjöd på blomkålssoppa med baconströssel. Mycket gott, men det blev mera mat. Lotten kom också med kompis från Dalarö och hade med sig laxpaj och inlagd strömming. Vi var några som hängde på biblo hela dan så vi hann med att plocka ner bokbåtsböckerna i sina backar och lite till. Folk kom och gick lite på biblo så till sist blev det middag för några av oss också.

4u; 4b

Idag började vi fylla på inköpslistan. Äpplen och släktforskning...

Ute var det lugnt väder och rätt varmt när solen bröt igenom.

9u; 3b

Hösten är här, med ihållande regn hela förmiddagen idag.

6u; 2b

Ihållande regn men varmt i luften. Mysfika på biblo med Ingas bullar från lördagens höstmöte och köpekaka. Magasinet Opsis barnkultur nr 3 2011 kom med posten idag.

3u; 4b

Inte många besökare på biblo idag men i Solvik var det mycket folk fram till middagstid då multisporttävlingen Ö-till-Ö hade kontrollstation där. Solen sken och det var varmt i både luft som vatten. Synd bara att en sydostlig vind gjorde banan svårsimmad. Som åskådare var vädret i alla fall det allra bästa. 

3u; 6b

Under helgen som var genomfördes en kurs för terrängfyrhjuling med 14 deltagare i Hembygdsgården. Kursledaren Stig Hälludd, fd polis, är också författare och skänkte ett exemplar av sin bok "Den enes bröd, den andres död" till Nämdö bibliotek.

 Mer här!