Statistik o Dagbok 2009

9u; 7b

7 besökare

Idag var det halkigt på vägarna så det var broddar på.

5u; 7b

7 besökare

Inga skottade alla trappor. Inne bjöds det på kaffe och Inga/Doris-pepparkakor. Fjärde ljuset tänt. Nu är det inte långt kvar...

Foto: Nilla

Bråda tider nu för tomtepostis. Tur det finns braiga fordon och plogade vägar :-)

15u; 7b

7 besökare

Lotten och Camilla städade Hembygdsgården på morgonen efter lördagens luciafirande så det blir fint till Emmys födelsesdagsfirande på lördag. Nilla körde ut posten samtidigt och utdelningen blir nu en timme senare med vinterturlistan som började gälla idag. Så småningom kunde vi slå oss ner och äta upp det sista av julbordet från i lördags. Solen sken och snön låg vit på marken. Försvarsmakten ägnade dagen åt att göra slut på gamla pengar, eller vad man nu hade för anledning att flyga över Nämdö med sitt öronbedövande oljud.

15u; 11b

11 besökare

Det blev ris á lá Malta från lördagens "lilla julbord" och lite annat smått och gott som blev över från puben. Märta och Stickan såg till att Hembygdsgården städades efter julmarknaden och puben. Och så planerades det för kommande lördag då Lucia ska firas i kyrkan och Hembygdsgården. Kan nog bli ett så kallat "lilla julbordet" igen men sill kan man nog inte räkna med.

Nämdö Julmarknad

ca 100-150 besökare vandrade runt Sand och kunde titta in och värma sig i alla öppna lokaler, för vädret var ju inget vidare kul vinterväder precis.

För dagen hade både biblioteket och Nämdö kyrka öppet hus med sina lugna stämningsfulla rum. Lite mer fart var det enligt uppgift hos Erland i Solvik där jultallrikar serverades i en strid ström.

Skärgårdsmuseet hade en varm och mysig julstämning med en massa egentillverkat kul julpynt till försäljning och inte minst ett fantastiskt fint pepparkakshus.

  Foton: Maria Nilsson

Roligast var nog ändå en autentiskt skärgårdsjuldukning med julgäddan centralt placerad på julduken.

Foto: Per Fjärdhäll

Vid Hembygdsgården var det minst lika mysigt med flera torgstånd utomhus (i gråvädret). Nämdödagens godis(h)jul med sina snurriga hönor snurrade på även nu med vinst varje gång som sköttes av Gustav och Kajsa. Lelle Torstenssons Orrö- och myggholkar gick som smör i solsken. En ny produkt fanns också - Uvötomtar gjorda av eneträ från Uvö - tillverkade av Björn Melander och skänkta till Nämdö Hembygdsförening så behållningen av försäljningen kunde gå till föreningen.

Foto: Per Fjärdhäll

Mia Öhman sålde sina läckra egentillverkade smycken och Susanne Hummel sålde snabbt ut sina fina julkransar, hembakta limpor mm. Margit Roxell, för dagen stilenligt klädd som tomtemor, sålde sina Glada Margit-artiklar som tennsmycken, jylpynt, små söta barnraggsockor och trasmattor. Stina Molander och Per Fjärdhäll hade mycket smått och gott i sitt torgstånd som hemstöpta ljus -trearmade som man fick bära hem försiktigt- skärbrädor och andra behövliga saker i trä till hemmet, och så det goda hembakta som saffransskorpor och apelsindito, Saffranspäron av gråpäron från Nämdö och flera sorters marmelader. Inomhus hade Camilla Strandman och Monica Weimers hand om föreningens lotteri, med alla fina vinster skänkta av medlemmar, och här kunde man också hitta Östanviks Gårdsbutiksfilial med allt från fårskinn (från Nämdö förstås), fårsalva, örtsalt samt Janne Weimers rejäla smörknivar och fina svepaskar. I Hembygsdsgården serverades två gudomligt goda soppor, Midgets morotssoppa och Ingas jordärtskocksdito.

Foto: Per Fjärdhäll

Lotten Hjelm och Anna Horngren basade i köket och serveringen och till kvällens pub dukades "lilla julbordet" upp, vilket var en blygsam beskrivning av buffébordet. Behöver jag påpeka alla nöjda miner och det ivriga ätandet alltmedan elden sprakade i den öppna spisen till sena kvällen?

:-) Nilla

12u; 12b

12 besökare

Idag bjöd Nilla på löksoppa och ostgratinerad macka som Gunilla B raskt gjort iordning när Nilla var på sin postrunda. Lika raskt snodde Gunilla B ihop en namnsdagstårta på Nillas inhandlade ingredienser och hembakta tårtbotten. Det är Anders (slaskar) som har namnsdag men förutom Jesper (som minsann heter Anders också) var det ont om namnsdagsbarn. Desto mer tårta till oss som var på plats. :-)

Några av de nyinkomna böckerna ur "nybokhyllan" lånades snabbt ut men enligt bilden nedan finns det många kvar.

Bilden tagen med Nillas gamla mobiltelefon. Kvaliteten tyvärr därefter.

Till önskelistan: Digitalkamera alt. ny mobil med bra kamera. Och en bärbar dator (liten och snygg).

16u; 9b

9 besökare

Utlåningsstatistiken inkluderar barn/ungdomsböcker och omlån.

Idag bjöds det på soppbuffé: Nillas tomatsoppa och Ingas nylagade jordärtskockssoppa samt Jonas Bengtssons lika nylagade pumpasoppa och till det hembakt bröd smör, ost och sallad, mums. Till kaffet Erlands goda skorpor och Ingas minst lika goda morotskardemummakaka.

5u; 6b

6 besökare

Några trotsade strömavbrottet och gav sig iväg till ett nedsläckt bibliotek. Här var ljusen tända och man serverades fika och mackor. Flera av besökarna hade lika mörkt hemma så valet kanske inte var så svårt. Då var det värre med det eländiga regnet, men det är ju bara vatten. Strax före kl 15 var sen strömmen tillbaka efter att elkillarna kopplat ihop Vattenfalls nya kablar och installerat den nya transformatorstationen som är placerad vid vägen bakom brandcontainern och skolan i Sand. Wimaxanvändarna blev förstås utan internet då masterna fanns inom det aktuella området och Tele2s mobiltelefonkunder blev utan täckning ganska omgående.

6u; 12b

12 besökare

Det bjöds på palsternacksoppa med god syra från Wästerängsäpplena. En massa palsternackor och lök blev över från pubgängets matlagning i lördags och med hjälp av den utmärkta matlagningssajten Tasteline hittades ett bra recept som Nilla använde. Soppan fick godkänt av biblobesökarna. Jonas B hade med sig morgonfärskt hembakt bröd också. Och så dök Franz upp med en tysk fruktkaka till kaffet. Mums!

En nyordning i samband med föreningens pubar första lördagen varje månad är att Märta Öhman tar hand om städningen efteråt, gärna på måndagen så hon hinner med ett bibblabesök också. Det tycker vi övriga biblobesökare är mycket trevligt. Både att det blir skinande rent i Hembygdsgården och att vi blir en till kring soppbordet på biblo.

Idag var Abbe och Jakob på besök med mamma Kajsa men det blir foto från ett bäbisbesök i förra veckan.

Sofia med sin lilla miniskogsrydare


Mormor Nilla med barnbarn

9u; 12b

12 besökare

Inga kom med sin goda Wästerängssallad som hon fortfarande kan skörda i sitt land och Jonas goda Kulinggryta räckte gott och väl till alla hungriga jobbare idag. Hembygdsgårdens vattenpump ses över och Vattenfall jobbar med elen vid skolans knut. Ute blåser det styv kuling, minst, men inne njuter vi på biblioteket av blomsterprakt från kyrkans Allahelgonagudstjänst.

5u; 10b

10 besökare

Höstlov - vilket innebär barn på biblo så böcker har det lästs på plats. Datorn var också flitigt utnyttjad.

Inga bjöd på en himmelskt god jordärtskockssoppa. Mums!

Innan biblo passade Jonas B på att städa upp bland föreningens komposter. Nu har biblo (skolan) en egen kompost placerad vid ett träd mellan skolan och "lärarbostaden". Kanonbra jobb Jonas.

11u; 9b

9 besökare

Inga kom med en gräddig och god sparrissoppa. Till det fanns det paj från förra måndagen, bröd och sallad. Wilma hade bakat en kaka till kaffet.

Vi hade ett ljus tänt för Celi Edenfeldt som efter en kort tids sjukdom gick bort för några dagar sen.

5u; 10b

10 besökare

Eva D, Lotten, Inga och Jonas B kokade ihop allt möjligt gott i Hembygdsgården. Till lunch serverades spenat och skinkpaj och en ostpaj med hembakt bröd och Wästerängssalladen. Mums! Jonas gryta serveras en annan månfdag...

Kajsa på övervåningen är tillbaka på Nämdö igen och börjar långsamt återhämta sig efter alla äventyr och strapatser med Kenyabesöket.

ca 50u; 18b

18 besökare

Vi gjorde idag nåt som annars Jesus är rätt känd för. Lyckades få pyttelite mat att räcka till jättemånga. Fast de två sista besökarna blev utan :-( Bättre lycka nästa gång.

Mycket böcker har lånats ut men det är sammanräknat från bokbåten i torsdags också ( ca 15 barn/ungdomsböcker).

Hälsar en för dagen nybliven mormor :-)

 

Bokbåten; 5b

5 besökare

Två backar bokbåtsböcker har nu bytts ut mot en ny laddning.

15u; 11b

11 besökare

6 omlån - Idag fick man en smarrig hjortgryta med ris. Hade blivit över från gårdagens happening då Globträdet och Children´s Garden gästade Nämdö.

Och det blev tid över att avsluta körresans dagbok. Läs mer här!

6u; 9b

9 besökare

Idag var det fullt kring "soppbordet" men nån soppa blev det inte till lunch utan lite smått&gott på restfronten. Och solen sken som vanligt.

5u; 7b

7 besökare

Idag bjöd Inga på sin goda sallad med två sorters pajer till och solen sken utanför bibblan!

Filmtajm

15 biobesökare

Mycket bra film. Om man inte läst boken, men tänkt göra det, så kan jag rekomendera att man läser boken innan man ser filmen. Filmen rekomenderas från 15 år och yngre tycker jag nog inte att man ska vara av flera skäl. / Nilla

5u; 11b

11 besökare

Inga bjöd på paj och den goda Wästerängssalladen.