Statistik o Dagbok 2010

7u; 9b

Vi saknar jullovslediga barn, men rätt välbesökt idag ändå. Ann Bergsmans Janssons Frestelse hade tagits med från deras julbord samt ett gäng köttbullar.

Camilla hade som vanligt hastat in på förmiddagen med veckans äggutdelning och lite senare kom Albert med traktor och skopan som snöplog.

Och igår (söndag) hade Camilla fått tid över för ett julmail: 

Hej och god fortsättning!

Äntligen har lugnet kommit (på annandagens kväll...) och det finns lite tid att skicka julmejl. Det idoga snöandet har gjort att man knappt hunnit in förrän det är dags att sticka ut och ploga igen, och igen. Och sedan ska djuren ha mat, sillsalladen hackas, granen skottas fram under meterdrivorna, fåglarna matas, leta efter brysselkålen också under meterdrivor (hittade bara två stjälkar, men ändå något). Åka skidor, spåra i tjock nysnö, klättra upp på Böteberget för att spana in isläget (is på Nämdöfjärden ner till Franska stenarna sen öppet, öppet utanför Runmarö mot Sandhamn, öppet utanför Skogsskär mot Långviksskär). Tassa, nya valpen nu 14 veckor, gillar snö trots att hon fortfarande är hårlös på magen. Tar sig fram som en utter när hon plöjer genom drivorna.

Just vinkat av Olle vid kvällsbåten, Oskar befinner sig på Nornefältet utanför Trondheim på oljetankern Amundsen spirit- rapporterade att de på julafton serverats, tacos, risgrynsgröt, pinnkjött samt hummer...Norska specialiteter alltsammans! Nu vidtar snart de härliga oxveckorna när ljuset och jobbet ökar för var dag. Snart dags att så tomaterna- igen. Livet hastar vidare.

På återseende och hörande hoppas

Camilla

6u; 8b

Nilla bjöd på löksoppa och Wilma hade med sig gott bröd som Inga bakat. Inga hade stannat hemma med snuva. Krya på sig Inga.
Det som sysselsätter de flesta en sån här dag är att hålla varmt inne (elda i spisen) och skotta/ploga undan all snö så gott det går ute. Kanske undsätta någon snöscoterfarare som fått soppatorsk vid världens ände (Skärvassa). Då blir man varm i alla fall.
Bor man på en ö längre ut i skärgårn får man "roa" sig med att hålla isrännor öppna och vårda sina båtmotorer så de går att ta sig överhuvudtaget utan att behöva ro som man gjorde förr i tiden. De fåtal som envisas med "vanligt" arbete som husbyggen t ex hinner knappt skotta fram jobbet innan morgonens mörker förvandlas till eftermiddagsmörker. Och snön bara fortsätter att falla ner... tiddelipom.
Måtte nu brevbärarn på sjön hinna klart postrundan, och hem till Jungfruskär igen, innan mörkret lägrat sig totalt.

3u; 5b

Och så en massa omlån som ingen orkar räkna i vanlig ordning...

Ingen soppa idag för det stod skink- och korvmacka på menyn. Kokt ägg och grönmögelost på fullkornspepparkaka och så lussebulle till kaffet. Glögg blev det också. Ewa D betar sig igenom skänkta bokhögar som behöver få lånefickor i sig. Men först städade hon och Jonas B hembygdsgården efter lördagens luciafirande.

5u; 6b

Favorit i repris: Det bjöds på Ingas goda Jordärtkockssoppa från Julmarknaden i lördags. Och i soppan stekt lök blandat med bitar av de sista prinskorvarna (också från Julmarknaden). Snön ligger i ett tjockt kladdigt lager utanför då graderna håller sig runt nollan.

Inga W håller just på med nya hylluppsättningar (begagnat hemifrån) så vi får plats för fler böcker.

4u; 7b

Wilma kom med grön spenatsoppa och både hon och Gunilla B hade med sig gott bröd.
Dessutom hade Gunilla med sig gooodis. Satt fint i vinterkylan.

Tror vi har mest snö i hela Sverige just nu.

4u; 5b

Webmaster är åter är på ön. Möten på fastlandet krävde närvaro på måndagen och tisdagen. Styrelsemöte med SIKO en grå måndag och dagen därpå var det kommunalt skärgårdsråd i Gustavsberg.

Jonas B bjöd i alla fall på fisksoppa och Wilma hade bakat bröd på biblomåndagen.

1u; 6b

Regn och rusk ute men inne på biblo fick man idag Ingas goda grönsakssoppa, spetsad med chili, med en bit räkpaj till. Till kaffet blev det chokladkaka. Mums!

12u; 8b

Strålande sol som sakta men säkert smälter bort nattfrosten. Sista grönsakssoppan med kyckling från frysen gick åt.

Och det finns fortfarande mycket nytt i hyllorna, allt blev inte utlånat idag.

5u; 10b

Höstsol och två vovvar på besök, Olle och Freja.

Soppan blev en mix av Ingas tomatsoppa och Stinas köttdito. Jättegott!

1u; 5b

Bibis goda fisksoppa från tjejträffen i torsdags avnjöts med ett soligt höstväder utanför fönstret.

7u; 5b

Soppa från frysen igen. Inget internet, trist. Särskilt när inköpslistan ska kreeras för nya inköp. Blåsigt värre ute. Kvällens körövning blev inställd på grund av det. Dubbeltrist.

6u; 5b

Smarrigt mixad grönsakssoppa med kyckling som fanns i frysen sen tidigare. Soligt och klart fint höstväder.

Bokbåten 79u; 5b

3 backar böcker till biblo.

79 utlån i anslutning till biblo, ytterligare 33 titlar privat, på 5 besökare.

 

På bokbåtens dagbok på nätet kan man läsa följande om Nämdöbesöket:

"Häftig blåst när vi lämnade Sandhamn, men det utlovad regnet kom inte förrän efter kl 4. Tack för det. Liten omväg för att undvika de häftigaste vågorna.
Nämndö (stavningen? Nillas kommentar) kl 9.45. Ingen kom ner från bibblan, men vi lyckades ändå samla ihop titlar och beställda böcker, som lämnades på ön."

 

En personlig kommentar:

Varför nämner man inte oss som faktiskt var där, och varför förutsätter man att ingen av oss var från bibblan? Jag hade kört ner bokbåtsböckerna med postmoppen tidigare på morgonen, bokbåten kommer till Sand precis när det är postsortering/utkörning.  Doris, som skulle hämta sin egna beställning, var ombedd att se till att böckerna kom ombord-vilket hon gjorde. Sammanlagt var vi 5 besökare på båten under den trekvart den låg förtöjd vid Sands brygga. Det lånades böcker privat, till Nämdö bibliotek och vi tog emot de beställda böckerna och såg till att de kom upp till biblo. Enligt dagboken ser det ut som inget av detta ägde rum?

Nämdö bibliotek bemannas numera med idella krafter, öbor som alltså har sin dagliga försörjning med annat. Biblioteket är alltid öppet måndagförmiddag året om. Denna torsdag kom det mycket annat (jobb) emellan + att ordinarie postvända tog lite extra tid som den kan göra ibland. Ändå hade vi som ansvarar för biblioteksverksamheten på Nämdö fixat det som var nödvändigt gällande låneböckerna och bokkorten.

Besökstatistiken på Bokbåtens nämdöbesök brukar ligga på 3-6 personer. Många av de som i Nämdöområdet höggjutt protesterade när Bokbåtsturnén för några år sen med all rätt ifrågasattes syns aldrig till när Bokbåten kommer. En fördel kan jag dock se med Bokbåten och det är att personalen är mycket trevlig och gör ett bra jobb när det gäller att plocka fram beställningar och jag uppmanar alla, så länge Bokbåten finns kvar, att passa på att beställa böcker man gärna vill läsa som är svåra att få tag på och som inte längre finns i handeln.

Nilla (postis och ideellt arbetande biblioteksarbetare)

20u; 6b

Webmaster var på resa norrut i landet för att barnvakta barnbarnet Oliver som också fyllde 1 år tisdag 5 oktober.

På biblo blev man bjuden på Wilmas bönsoppa (jättegott hälsar de som gillar bönor) och Jonasn hade med sig goda bullar och Wilma bjöd även på sin goda hembakade limpa och hallongrottor till kaffet.

En älg siktades också när den sprang förbi nedanför skolan, jagad av två lösa!?! hundar.

8u; 11b

 

Inga W bjöd på urgod broccolisoppa med ostsmörgås. Nilla bjöd på polkagrisar inhandlade i Gränna dagen innan. Äkta vara alltså.

Studiedag på Djurö skola inföll lägligt nog på en bibblamåndag så det blev en dag på biblo med legobygge.

Albin, Daniel och Ronja

 

4u; 6b

Grönsakssoppa blev det (utan kycklingbitar som låg i en annan påse i frysen). Dimma i morse men så småningom kom solen fram.

5u; 8b

En regntung dag men på biblo tände vi taklamporna och värmde upp lite käk från botten av frysboxen. Himla höstmysigt faktiskt.

6u; 11b

Varav 3 barnböcker (omlån ej inräknade)

Idag blev det en soppdag!!! Tack till Inga W :) Flera biblioteksbesökare passar på att motionera före eller efter bibblan. Kanske inte riktigt på samma sätt som multisporttävlingen Ö-TILL-Ö som nu är i full gång just idag. 78 lag (156 personer alltså) tar sig från Sandhamn till Utö just idag och på Nämdövägen är det en strid ström av löpare sen kvart i tio i förmiddags.

2u; 4b

Glappet mellan sommarlediga fritidsbor och arbetande fastboende?

4u; 19b

Varav 2 barn/ungdom.

Värmdö kommuns ÖP finns på kommunens hemsida, Översiktsplan 2010-2030, alla delar finns även nedladdade på bibbladatorn men vi ska försöka få hit några ex på papper också.