Öppettider tills vidare: Måndagar kl 11-13

Knacka gärna på en annan dag, har man tur är det nån på plats och öppnar.

Läs mer om biblioteksdriften här!


Är biblo stängt går det bra att lämna tillbaks låneböcker i postlådan på skolans trappa.

Värmdö kommuns enkätundersökning hösten 2011 gällande ö-biblioteken. Här är tjänsteutlåtandet. Ladda hem den här! En utskrift finns på Nämdö bibliotek.


År 2009 har vi startat ett nytt självlåningssystem. Från och med måndag 30 mars sköter man in och utlåning själv. Biblioteket är bemannat måndagar kl 11-13 men för att det inte ska bli för mycket för den ideellt arbetande biblioteksansvarige hjälps vi alla åt med de enkla lånerutinerna. Info på måndagarnas öppettid kl 11-13.

 

Soppköket återuppstår: De bråda vår/sommartiderna är över för denna gång så nu serveras soppa eller paj på måndagar vid 11-tiden fr o m måndag 31 augusti.

Soppstatistik: Måndagen den 12/1 bjöd Inga på en kryddig köttgryta med ris, mums. Den 19/1 blev det äggmacka och korv med bröd och Kajsas goooda ananaspaj. Måndagen 26 januari bjöd Jonas B på en kryddig tomatsoppa. Per Fjärdhäll förevigade med två foton, nedan.

Måndag 2/2 blev det "bara" fika. 9/2 bjöd Wilma på thai-soppa och 16/2 var det dags för Evas smarriga fisksoppa som gick åt till sista saffranssmulan. Måndag 23/2 bjöd Gunilla B på löksoppa och Nilla bjöd på semlor med hemgjord mandelmassa (inte så svårt som det kanske låter). Måndag 2/3 valde vi nåt ur frysen. Det blev Stinas fiskgryta som tinades upp till en jättegod fisksoppa. Måndagen den 9/3 bjöd Anna på köttsoppa med massor av rotfrukter, och Albin sa Mmmm. Måndagen den 16 mars bjöd Inga på en kryddig gulaschsoppa med GB:s löksoppa som bas. Måndagen den 23 bjöds på rester från lördagens körövningsoppor, nämligen Camillas vegetariska och Ingas jordärtkockssoppa. Måndag 30/3 blev det ett hopkok av GB:s löksoppa och Nillas Osso buco. 

Måndagar kl 11-13 är bibliotekets officiella öppettid.

Sopplunch på måndagar vid 11.30-tiden.

Vill du vara med och bjuda på soppa en måndag? Anmäl detta till Nilla eller Lotten.

 

Referensbibliotek: Faktaböcker som finns på biblioteket men ej lånas ut. Vad innehåller Nämdö biblioteks referensbibliotek? Se här!Observera att referensbiblioteket består av privata donationer exklusivt för Nämdö Bibliotek och Nämdöborna.

 

Lite kalenderminnen från 2008 får stå kvar ett tag till:

Välkomna att låna böcker måndagar kl 10-12 och utöver det när det står ÖPPET på dörren.

Oktobersoppa: 6:e bjöd Inga på soppa, 13:e bjöd Nilla, 20:e Nillas restsoppa, 27:e bjöd Wilma på Ingas lördagssoppa.
Novembersoppa: 3:e bjöd Gunilla B, 10:e bjöd Lotten, 17:e var vakant men det blev rester från lördagens körövning, 24:e bjöd Franz.

Decembersoppa: 1:a Ingas soppa från Julmarknaden, 8:e bjöd Kajsa B, 15:e blir det pepparkaksprovsmakning-kom med egen deg-vilken är bäst jämfört med köpedeg? 22:a julledigt, 29:e kan det bli något, som meddelas snart.

 

Bokbåten komtill Sand torsd 2 oktober. Två backar med nya böcker finns nu att låna av till våren 2009.

Nämdö Bibliotek blir kvar, delvis i Värmdö kommuns regi?!? 

Läs artikel från Skärgårdens websida 4 september 2008 här!

Sista inlämningsdag 11 augusti 2008!

Hej boklånare på Nämdö!

Har Du sett någon bok därhemma som tillhör Nämdö bibliotek, Nämdö skola, Värmdö bibliotek eller Länsbiblioteken (Nacka/Stockholm/Lidingö till exempel)?

Just nu görs en inventering av Nämdö biblioteks bokbestånd då Värmdö kommun har beslutat lägga ner sina fem ö-bibliotek. Dyker någon bok upp i gömmorna så kom och lämna dem på biblioteket måndagar kl 10-12 eller lägg dem i bibliotekets postlåda på Hembygdsgårdens verandaräcke utanför Posten så fort som möjligt. Värmdö kommun har bestämt sista inlämningsdag till vecka 33. För Nämdös del är det måndag 11 augusti 2008. Nämdö Hembygdsförening kommer att göra allt för att, i någon vettig form,  driva biblioteket vidare ungefär som tidigare  med öppethållande två timmar per vecka.

Hälsar Lotten, Inga och Nilla från Nämdö bibliotek

Biblioteket öppet hela sommaren. Nämdö Hembygdsförening håller biblioteket öppet med ideella arbetskrafter i oförändrad form över sommaren. Till hösten blir det förhoppningsvis bestämt på vilket sätt Nämdö Hembygdsförening kan driva biblioteket vidare. I dagsläget vet vi inte om böckerna som huvudbiblioteket inte vill ha ska tillfalla skolan eller Hembygdsföreningen. Från och med i sommar kan också föreningen Nämdö biblioteks vänner bildas, läs vidare här.

Glädjande besked! Kulturnämnden har på sitt möte 11 juni beviljat Nämdö hembygdsförening ett kulturbidrag på 15 000 kr till förmån för föreningens ideella kulturverksamhet. För närvarande kan alltså Nämdö Hembygdsförening ta hand om och driva biblioteksverksamheten på Nämdö utan uppehåll vidare över sommaren. Håll utkik på hemsidan och anslagstavlor hur övergången går till när Värmdö kommun upphör med driften av Nämdö bibliotek måndagen den 30 juni. Titta också på sidan för Nämdö biblioteks bildande av en vänförening om ni vill vara med och stötta denna i fortsättningen ideella verksamhet.

Tisdagen den 13 maj besökte Nilla, Lotten och Stina Kulturnämnden i Värmdö kommun och pratade oss varma för biblioteksverksamheten i Nämdö skola. Nämnden ska nu ta ställning till vårt förslag och beslut kan komma 11 juni. Nu håller vi tummarna. 

Hur ska det gå för biblioteken? Sen början på 1990-talet har 400 biblioteksfilialer lagts ner i Sverige. Kulturminister, Lena Adelson Liljeroth, påtalar att det finns ett krav på biblioteksplaner i kommunerna men att det inte är tillgodosett i mer än var tredje kommun idag. Nu efterlyser hon en nationell biblioteksplan. Värmdö kommun arbetar med en biblioteksplan sen 2006 men den är inte tagen än enligt Svensk Biblioteksförening. Värmdö kommuns förslag på biblioteksplan här! 

Det väntade beslutet är fattat!
Värmdö kommun stänger sina Ö-bibliotek till 1 juli.
Sista dan för Nämdö bibliotek i kommunens regi är måndag 30 juni. Se vidare här

Lånade böcker kan återlämnas senast v 33. Är biblioteket stängt kan böcker återlämnas i
Bibliotekets brevlåda utanför Posten, Hembygdsgården:

                                                                           

Telefon på bibblan. Sök Nilla (Skypenamn: nilla_bunkvik). Visar skypen online är Nilla på plats och biblioteket är öppet.

Brandövning: Måndagen den 5 maj hade Nämdö brandvärn övning med egen utrustning assisterade av brandbåten från Södra Roslagens Brandförsvar. Teori i Nillas kontorsrum först och sedan praktiska övningar på Sands brygga.

Sands brygga      Brandbåten

 

Bibliotekets adress:

Nämdö skola, Sand

130 36 Nämdö 

 

Bredbandshastigheten via WIMAX i Nämdö skola:

Ta emot ca 7 Mbit/sek 

Skicka ca 3 Mbit/sek 

 

Filialföreståndare är Lotten Hjelm 

Webmaster är Gunilla (Nilla) Söderqvist, ring070-797 17 36, mejlaeller "skajpa"