Statistik - Besöksfrekvens - (mån)Dagbok 2008

? utlån

5 besökare

Flitiga biblioteksbesökare har lämnat tillbaks och lånat nytt.

? utlån

5 besökare

Vi testade fem olika pepparkaksdegar, som Jonas B (2 st) Doris (2 st) och Nilla bidragit med, medan den lågt stående decembersolen sken ikapp med tre tända adventsljus på biblans soppbord.

Inga jobbade på i biblioteket och fick tillslut bort jättehögen med återlämnade böcker.

Luciahögtid

Ca 45 personer - både bofasta, deltidsboende, anhöriga - slöt upp i Nämdö kyrka för att sjunga tillsammans med Nämdökören, ledd av Elisabeth Ringbom på piano och orgel och Erland Wennerberg på bas.

Veronica Lindgren predikade och samlade barnen vid krubban - som Annika Wallin, vår kyrkovaktmästare, dekorerat med mossor och annat fint från skog och mark. Men allraförst bjöds vi på ett jättefint Luciatåg av syskonparen Ronja och Albin, Kajsa och Gustav, Tyra och Arvid. 

Det var mycket sång och flera trotjänare hördes som "Nu tändas tusen juleljus" och "Gläns över sjö och strand" men även lite nyare sånger som "Vinterpsalm" - med finstämda skärgårdstoner. Avslutningen blev magnifik då kören sjöng "O helga natt" och hela församlingen fick klämma i med refrängen.

Elisabeth, vår organist och körledare, avtackades för det gångna året med en låda av öns goda (mest av livsmedelskaraktär, exempelvis färska grönsaker). Utan vår klippa Elisabeth, ingen Nämdökör och nästa år, förkunnades det, firar kören 10-årsjubileum!

Efter kyrkan bjöds alla på ärtsoppa och kaffe med dopp i Hembygdsgården. Ett litet jullotteri med fina vinster hanns med också! 

Luciaframträdandet anno 2008 (i bakgrunden skymtar Nämdökören)Foto: Inger Erikson

 

Uppvärmning under ledning av vår körledare Elisabeth längst till vänster (på bilden öronmassage, om någon undrar)Foto: Camilla Strandman

 

? utlån

10 besökare...

... fick smaka Kajsas goda fisksoppa.

Decemberpuben

Ca 20 besökare

Det bjöds på kycklingspett med potatissallad förutom pyttipannan förstås, som alltid finns på menyn

Man kastade pil, spelade bordtennis eller satt och pratade med bordsgrannarna till julmusik. Trevligt!

? utlån

11 besökare

Efter att ha återställt julmarknadsområdet vid Gamla skolan och Hembygdsgården - det  fejades, städades och fixades undan bord i säkert ett par timmar - fick sen alla en välförtjänt soppstund på biblan. Som tur var hade Inga kokat rejält med jordärtskockssoppa, så det räckte även denna dag, med den goda äppelkakan till efterrätt. Gunilla Bs goda schackrutor och Bengtssons (Babban och Jonas) lussebullar till kaffet.

 

Julmarknad dag 2

Fullsatta båtar med besökare från stan.

Har inte fått foton från denna dag men det var i alla fall många som besökte kyrkan på gudstjänsten. De som måste passa båtar fick lyssna när kören värmde upp till adventsgudstjänsten. I Solvik serverades dessutom jultallrik. 

Julmarknad dag 1

Fullsatta båtar med besökare från stan, inte så många besökare från Nämdö.

Lerigt och grått väder. Tur att det fanns brasor att värma sig vid utomhus och att man kunde gå in på flera ställen. Nämligen Skärgårdsmuseet, Nämdö Bibliotek, Nämdö Hembygdsgården och Nämdö kyrka. Foto: Malin Horngren

 

 

 

? utlån

12 besökare

Snöstorm hela natten med vinden från nordväst så Nämdös östra sida har befunnit sig i behagligt lä. Västra och norra sidan vågar man knappt tänka sig.
Det konstigast av allt är att elen höll. Inget strömavbrott på Nämdö den här gången.

Denna måndag planerades hembygdsföreningens deltagande i Skärgårdsmuseets Julmarknad till helgen samtidigt som vi smarrade i oss Serbisk bönsoppa med små goda Nürnbergerbratwurst och mjuk kaka till kaffet, som Franz bjöd oss på.

Sen blev det hundpromenad på vintrig (välplogad, tack Camilla) väg.

16 utlån

12 besökare

Välbehövlig storstädning startade denna bibladag medan Stinas goda köttsoppa, från lördagens körövning, tinades och värmdes. Inga bjöd på kaka till kaffet. Albin, som numera kliver omkring med stora steg, hälsade på med mamma Kajsa. Strax dök födelsedagsbarnet pappa Johan upp och fick en tvåstämmig hyllningssång levererad av en tredjedels Nämdökör.

28 utlån

10 besökare

Lotten bjöd på spenatsoppa med ägghalva, bacon och ciabatta

21 utlån

12 besökare

Gunilla B bjöd på en välsmakande köttsoppa med ingredienser från ön.

Alla helgons dag

En frostigt kall morgon blev till en fantastiskt solig och vindstilla, vacker höstdag och ett femtiotal kyrkobesökare slöt upp till minnesgudstjänsten i Nämdö kyrka. Nämdökören sjöng under ledning av Elisabeth Ringbom på orgel och ackompanjerades av Erland Wennerberg på kontrabas. Möjaprästen Olle Sjöholm läste dagens texter och fyllde dessutom på i kören med sin tjusiga tenorstämma. 

Kören framförde två musikstycken av modernare snitt komponerade av Py Bäckman nämligen Koppången och Där är tiden inte viktig.

Kören sjöng också Jerusalem Guds helgons stad och finstämda Psalm 755 Vila i mig. Så blev det gamla trotjänare som Bred dina vida vingar, och tillsammans med församlingen sjöng kören i stämmor O hur saligt att få vandra och Härlig är jorden. Övriga psalmer som föramling och kör sjöng unisont var Psalm 169B: I himmelen, i himmelen och Psalm 256: Var inte rädd.

Efter väl förrättat värv blev det en fin båttur hem till Möja för Olle och Elisabeth.  

 

På kvällen var det dags för månadens pub i Hembygdsgården. Ett strömavbrott höll på att sinka fam Horngrens meny som bestod av Alkläppens fiskpinnar (fritterad abborre) med pressad potatis. Strömmen kom tillbaka i tid för puben men det var inte full styrka på elen, lysrörsarmaturerna orkade inte tända upp vilket inte gjorde så mycket när man ändå ville ha mysbelysning med tända ljus. Då var det betydligt värre för potatiskoket! Felanmälan till Vattenfall gjordes och servicepersonal hörde flera gånger av sig under kvällen för att lokalisera felet. Så småningom fick de fart på elen och Anne, Klas, Malin, Lotta och Jenny som jobbade järnet i köket kunde pusta ut efter att alla pubbesökare, ca 70 stycken, fick sin pressade potatis till Alkäppens godaste fiskpinnar. Superlyckad pub i Alla helgonsmörkret med en stjärnklar himmel som lös upp hemfärden. Tack till gänget på Alkläppen som fixade så god mat och tack också till Vattenfalls servicepersonal som såg till att vi fick strömmen tillbaka i tid. Alla öar var inte lika lyckligt lottade som Nämdö. På Aspö och Ladholmen hade man fortfarande driftstörningar under kvällen.

 

32 utlån

13 besökare 

Wilma bjöd på Ingas goda jordärtskocksoppa från Hembygdsgårdens höststädning i lördags. Vi fick smaka Wilmas jättegoda hembakta bröd och till kaffet blev det små smarriga chokladbollar. Mums! Höstlovslediga barn gästade biblan och jyckarna Skalman, Storm och Elsa fick busa runt på skolgården en stund.

Höststädning, Hembygdsgården

Ca 15 medlemmar kom och röjde ur förråd och städade så nu är allting jättefint. Alla bjöds på korv och dessutom jordärtskocksoppa som Inga lagat.

Ett litet gäng hängde med till Erland i Solvik, efter avslutat värv, och fick en god middag.

21 utlån

7 besökare

Reservsoppa idag. Alla åt nöjt av både tomatsoppa och ärtsoppa. 

19 utlån

5 besökare

Nilla bjöd den lilla skara som inte var på älgjakt, på väg till stan eller tagit välbehövlig semester på tomatsoppa med skinksmörgås.

31 utlån

13 besökare + tre hundar: Carinas STORM, Karins DANA och Gunillas OLLE.

Idag gästades Nämdö Bibliotek av Karin Lindeberg, författare till MINA ÖAR som finns för utlåning på biblioteket. Karin bor på Skräddarkobben vid Kymmendö.

Inga bjöd på jättegod soppa, Erland hade med sig inlagd sill som pålägg på Ingas goda bröd och Gunilla hade bakat en maffig marsipantårta. 

 

Nilla och Jonas språkar med Karin. Inga med nyplockade blommor från Västeräng. Jeppe mumsar på tårta, Sven-Johan på sallad och Kajsa ser till att lilla Albin får i sig soppa och ostsmörgås. 

  

Erland och Nilla, Albin och Lotten. Foto: Gunilla Hansen Bering

Saltkråkan Race mm

Fantastiskt bra väder för segelskutor, bra vind och sol. Ett tiotal segelfartyg av varierande storlek ställde upp i årets ungdomskappsegling. Störst var Vega och Briggen Tre Kronor (yngst och snyggast). Det blev mycket kryssning på den lagda banan så det var en tuff segling för råseglaren Tre Kronor, med sin ungdomsbesättning som kämpade på och genomförde tävlingen med bravur. Efter tidsomräkningen stod det äldsta fartyget 110-åringen S/Y Ellen som segrare. Elmy blev tvåa och den danska hajkuttern Anna-Sofia, som ägs och seglas av en familj med två barn, blev trea. Då vädret skulle försämras under söndagen bestämdes att prisutdelningen ska genomföras på Beckholmen lördag 8 november då Beckholmens Dockförening har sitt höstmöte kl 14.00 i Stöttboden. 

Ellen Skonaren Ellen

Nämdökören, som var på körläger på Rögrund, kunde följa tävlingen från bästa utsiktsplatsen. De som åkte med Madam hade förstås också bra koll. 

Och på pubkvällen i Hembygdsgården var det lugnt och fridfullt med ett tjugo-tal gäster som serverades sjömansbiff.

171 utlån

4 besökare + en helikopterförare (inkl helikopter) som var på tillfälligt körning och som fick sig en kopp kaffe + en reporter från Sting = Landstingets nättidning

Solen sken som vanligt när Bokbåten gjorde sitt halvårsbesök.

Nilla och Rebecca Bachmann, författare till Social Ekonomi-Vad är det? laddade på med nya (gamla?) böcker till Nämdö bibliotek och nu finns också förbeställda böcker att hämta på bibblan.