Statistik o Dagbok 2009

12u; 11b+Bildtajm

2009-06-29

11 besökare

8 vuxenböcker, 4 barn/ungdomböcker till utlåning på biblo idag.

Lilla julafton i sommarvärmen, svalt och skönt på bibblan dock. Med dagens post kom äntligen de böcker jag har beställt till Nämdö Bibliotek och som köpts in av Värmdö kommun, 41 st närmare bestämt. Jippi, börjar genast packa upp.

Första paketet innehåller barn- och ungdomsböckerna. Flera Lennart Hellsing, sätter på en CD-skiva som följer med en av böckerna och sjunger med lite (så länge jag är ensam på biblo). Fyra titlar av Roald Dahl med hans galna (och ganska läskiga) berättelser. Lika galna fast på de fantasifulla bildsidorna är Sven Nordqvist Var är min syster? och Jakob Wegelius Legenden om Sally Jones (som handlar om en gorilla om någon undrar). Den allra första boken om Muminvärlden, som gavs ut redan 1945, finns i nyutgåva och är med i bokpaketet också: Småtrollen och den stora översvämningen av Tove Jansson. Några fartfyllda ungdomsböcker av Gull Åkerblom packas upp.  Jaha, tänker jag, så här blir det tydligen när jag beställer. Lite galet, läskigt och sång och musik. Hästböcker finns inte på min världskarta i alla fall. Och vad grabbiga böckern verkar var när jag dessutom får syn på bokinköpen från i vintras: "Piratologi", "Grävmaskiner" och "Bygga båt i plåt" - en jättegullig bok visserligen där man gör båtmodeller av sillburkar. Fast tjejjerna gillar säkert grabbig böcker och det blev ju i alla fall en söt liten bok med vaggvisor  och ramsor med CD till och så några faktaböcker om rymden. Kosmos kan man aldrig få för mycket av.

Så till lådan med vuxenböcker: Nu upptäcker jag till min stora förvåning något märkligt. Om det var stort inslag av manliga författare på barnsidan så blev väl ordningen raskt återställd  på vuxensidan. Nästan bara kvinnliga författare. Tänk att jag inte såg det när jag skrev önskelistan för några veckor sedan, men det blev högst påtagligt när böckerna skulle ställas upp på hyllan. Av tjugofyra titlar - med faktaböcker, biografier, skönlitteratur och deckare - är fem böcker skrivna av män (fyra faktaböcker och en självbiografi). Hoppsan, så det kan bli. Fast gubbarna gillar säkert urvalet, eller vad tror ni? Se själva här!

♣ Nilla, som nog blir utbytt till nästa bokbeställning


Bildtajm - Rysshärjningarna i Stockholms skärgård med Magnus Ullman

27 personer i publiken

Jätteintressant föredrag med overheadbilder som funkade bra till storbildskärmen i Hembygdsgården. Boken om Rysshärjningarna har vi redan på Nämdö bibliotek men andra intressanta titlar inhandlades. "Sjöfästningen Sveaborgs fall 1808 - förräderi eller krigslist" och "Från Hogland till Svensksund-om drabbningarna till sjöss under Gustav III:s ryska krig 1788-1790". Båda böckerna av Magnus Ullman. Och "Från periskop och brygga av Bror Stefenson, ubåtsman och amiral under kalla kriget. Minnesbilder från tiden 1948-1991".

Nu känns det som damerna som besöker Nämdö bibliotek fick lite manlig spis på litteraturfronten. Gubbarna har ju redan fått sin kvinnolitteratur tillgodosedd tidigare idag enl ovan. Men som en liten slutkläm kunde man ju inte låta bli att köpa Magnus Ullmans "Kvinnliga pionjärer verksamma i Sverige" också!

Vi ses på biblo!

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)