Statistik o Dagbok 2009

Nämdö Julmarknad

2009-12-05

ca 100-150 besökare vandrade runt Sand och kunde titta in och värma sig i alla öppna lokaler, för vädret var ju inget vidare kul vinterväder precis.

För dagen hade både biblioteket och Nämdö kyrka öppet hus med sina lugna stämningsfulla rum. Lite mer fart var det enligt uppgift hos Erland i Solvik där jultallrikar serverades i en strid ström.

Skärgårdsmuseet hade en varm och mysig julstämning med en massa egentillverkat kul julpynt till försäljning och inte minst ett fantastiskt fint pepparkakshus.

  Foton: Maria Nilsson

Roligast var nog ändå en autentiskt skärgårdsjuldukning med julgäddan centralt placerad på julduken.

Foto: Per Fjärdhäll

Vid Hembygdsgården var det minst lika mysigt med flera torgstånd utomhus (i gråvädret). Nämdödagens godis(h)jul med sina snurriga hönor snurrade på även nu med vinst varje gång som sköttes av Gustav och Kajsa. Lelle Torstenssons Orrö- och myggholkar gick som smör i solsken. En ny produkt fanns också - Uvötomtar gjorda av eneträ från Uvö - tillverkade av Björn Melander och skänkta till Nämdö Hembygdsförening så behållningen av försäljningen kunde gå till föreningen.

Foto: Per Fjärdhäll

Mia Öhman sålde sina läckra egentillverkade smycken och Susanne Hummel sålde snabbt ut sina fina julkransar, hembakta limpor mm. Margit Roxell, för dagen stilenligt klädd som tomtemor, sålde sina Glada Margit-artiklar som tennsmycken, jylpynt, små söta barnraggsockor och trasmattor. Stina Molander och Per Fjärdhäll hade mycket smått och gott i sitt torgstånd som hemstöpta ljus -trearmade som man fick bära hem försiktigt- skärbrädor och andra behövliga saker i trä till hemmet, och så det goda hembakta som saffransskorpor och apelsindito, Saffranspäron av gråpäron från Nämdö och flera sorters marmelader. Inomhus hade Camilla Strandman och Monica Weimers hand om föreningens lotteri, med alla fina vinster skänkta av medlemmar, och här kunde man också hitta Östanviks Gårdsbutiksfilial med allt från fårskinn (från Nämdö förstås), fårsalva, örtsalt samt Janne Weimers rejäla smörknivar och fina svepaskar. I Hembygsdsgården serverades två gudomligt goda soppor, Midgets morotssoppa och Ingas jordärtskocksdito.

Foto: Per Fjärdhäll

Lotten Hjelm och Anna Horngren basade i köket och serveringen och till kvällens pub dukades "lilla julbordet" upp, vilket var en blygsam beskrivning av buffébordet. Behöver jag påpeka alla nöjda miner och det ivriga ätandet alltmedan elden sprakade i den öppna spisen till sena kvällen?

:-) Nilla

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)