Statistik o Dagbok 2009

Mörtövandringen

2009-07-08

Drygt 50 personer från olika håll på Nämdö och från öarna kring Nämdö slöt vid 17-tiden upp i viken innanför Mörtös w-brygga.

Fastboende Stig Öhman med dotter Mia tog emot och startade färden på denna dolda ö-pärla mot högsta punkten där man hade en vidunderlig utsikt. Mia berättade mycket personligt om Mörtö medan Stig tog skötbåten hem för att vila ett ont ben. Vi andra travade på över stock och sten, på knappt synliga stigar, och spanade in den speciella flora som växer i Mörtös kalkrika jord.
   Efter utsiktsberget - denna dag var det disigt men riktigt klara dagar kan man se Almagrundet, fick vi veta - kom vi ner till insjön som för mycket länge sedan var en väl skyddad havsvik. Så småningom kom vi fram till Mörtö gård efter att först ett par fritidboende på Mörtö visat sitt semesterparadis och mycket gamla och charmiga ställe.
   På Mörtö gård tog Silvia emot och alla fick kika in i hennes delvis sommar och delvis vinterrustade ombyggda lada. Silvia delade ut några ex av en skrift kallad MÖRTÖ - En skildring av öns historia, författad 1996 av fritidsbon Rune Bergendahl. Ett ex finns förstås efter detta på Nämdö Bibliotek.

   Efter att Albert motat tillbaks buslammen Piff & Puff, som smitit över till Silvias gräsmatta men som egentligen ska gå och beta på inhägnat område med de från Östanvik utlånade fåren, var det dags för återförd. Mörka moln hopade sig och prick kl 20 kom de första regnstänken som väderlekstjänsten förutspått på just detta klockslag men då hade nog de flesta hunnit hem till sin egen stuga.

Stort tack till alla som visade oss runt på Mörtö, det var en mycket uppskattad vandring. Nästa sommar, kom vi gemensamt fram till, är det dags för Ekholmen att få påhälsning.

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)