Nämdökören på resa i Ålands skärgård 2009

Program: Onsdag

2009-09-16

Ö till Ö-resan startar: Om det är rätt räknat blev det 23 öar. (Med bussen avverkades 18 öar)

Som alla förstår börjar färden från Nämdö tidigt på morgonen. Johan hämtar, med sin taxi(skol)-båt Gråben, vid ett dimmigt Sand kl 06.30. "Nämdökrabborna" Inga och Nilla hade laddat upp vänthuset i Sand redan kvällen innan med elpiano, och annat nödvändigt, som skulle med på färden.

Frukt

Snacka om "äkta vara". Frukt från Wästeräng!

Stina och  Lotten, som är vår reseledare på körresan, kom från Gillinge respektive Jungfruskär skjutsade av Postis-Per. Annika kom från Sunnansund och kunde parkera båten hos Inga på Wästeräng (vilket höll på att sluta med en fadäs på hemvägen...).

 Resan går inte direkt till Stavsnäs, som man skulle kunna tro, det är ju skolbåt också så nu ska barnen hämtas. På Hemskär är det Ronja och körresenären mamma Kajsa som hämtas. Sen går färden till Långviksskär (sa jag att det var dimma?) för att hämta skolbarnen Linus och David som förstummade och med klotrunda ögon tittar ner i en redan smockfull båt.

Skolbåt

Linus, David, Ronja och Lotten

Tillbaks till Nämdö igen, nu till lite nordligare trakter, närmare bestämt Snackudden där Erland med kontrabasen(!) står beredd att kliva ombord. Alla och allt får  som genom ett under plats i denna fantastiska taxibåt. Innan Stavsnäs blir det ett kort stopp i Styrsvik på Runmarö för att släppa av David och Linus som vid det här laget funnit sig väl tillrätta och länge stod och vinkade farväl när vi styrde mot Stavsnäs och vår "alldeles egna turisbuss". Så var det hejdå till Ronja som egentligen ville följa med oss (mamma) hellre än att åka till Djurö skola. 

Kl 08.00 Stavsnäs - Privatbuss hämtar. Bussen visar sig var ett riktigt lyxåk i våra ögon samt framförd av två glada busschafförer vid namn Åke och Leif.

Chaufförer

Nilla, Leif, Erland, Åke och Kajsa

Vi sjöng bara lite på "En busschaufför..." Är busschaufförer per automatik glada? Vid Djuröbron ansluter kyrkoherde Yvonne från Djurö (nån från pastoratet måste ju hålla ett öga på oss) och världens bästa körledare Elisabeth som lyckats med bedriften att ta sig kommunalt från Möja och sparat många sköna slantar åt församlingen. Än är vi inte fulltaliga. Vid Ålstäket hämtas Monica och kvar står Janne och gullhunden Jenny (som växt till sig rejält sen reportaget i senaste Nämdö Nu) och vinkar hejdå innan de vänder hemåt till huset i Ljung. De sista som ansluter till resan hämtas upp vid Nacka trafikplats och det är Märta och Mia, Uffe och reseledare II: Gunilla B - som har stenkoll på allt och för säkerhets skull är utrustad med GPS i mobilen. Ett litet stopp till blir det då Elisabeth behöver hämta ut medicin. Mitt i ett soligt och varmt Stockholm stannar vi till vid ett apotek och flera har t uren att hinna förse sig med apoteksförnödenheter innan Elisabeth blivit expedierad. Nu far bussen vidare mot Kapellskär och under tiden sprider vi ut oss i den stora bussen och intar platser som vi sedan nogsamt behåller resten av resan.

Kl 12.00 Viking Line avgår Kapellskär Ombord på Viking Line-båten, Rosella, gör vi misstaget att äta i den enklare restaurangen istället för att välja buffén på smörgåsbordet. Nå, det misstaget repareras med råge på hemresan. Sen vidtar taxfree-shopping. Vi har fått en femhundring av en av våra supporters och för den handlas öl, vin, ost och godis att ha på resan. Hela kören bockar och tackar. På båten passar man på att växla kontanter till eurosar.

Irish

Några passar på att ta sig en Irish på akterdäck.
Från vänster: Annika, Gunilla B, Kajsa och Uffe

 Kl 15.30 ankomst Mariehamn. Strax efter Mariehamn, i Godby, hittas en bankomat för de som inte hade kontanter med sig.

Nu vidtar en kringelikrokig väg mot Tjudö. Någon sa vänster (reseledare I?) vid alldeles fel tillfälle så efter ett tag var vi tillbaka i Godby igen. Det var nu, tror jag, som reseledare II satte igång GPS:en.

Kl 16.30 Visning Tjudö vingård med efterföljande middag. Något försenade kom vi fram till Tjudö vingård där vi möttes av kommundirektören för Geta kommun - med drygt 450 innevånare - tillika Lottens kusin. Han berättade om hur Ålands styre fungerar med sina ca 15 kommuner varav den minsta består av 120 innevånare (precis som Nämdö).

Kommundir

Han berättar också att Ålands skärgård består av sextusen öar. När vi frågat klart om sånt vi är nyfikna på tar guidningen vid av ägaren till vingården.

VD, Ingmar Eriksson

Från början en gård som varit i släktens ägo sen 1600-talet och numera har en stor äppelodling som på gården förvandlas till ädlare drycker än äppelsaft. Vi får en rundvandring i vinfabriken och får också smaka på godsakerna. Sen blir det mat i en stor gammal lada med stor öppen spis där elden sprakar hemtrevligt under middagen. Så småningom går bussresan vidare till Kastellholm via Godby, som alltså ses för tredje gången denna dag.

Kl 20.00 ca Incheckning på Kastellholms gästhem och skoj, sång och sussimuss. Kastellholms gästhem har ett fint allhus där vi ska äta frukost nästa dag och som visar sig passa jättebra för en allsångskväll med medhavda sånghäften och instrument. Till en början i mysbelysning med tända ljus då det blev strömavbrott precis när vi kom. Vår värdinna påpekade att Åland får sin el från Sverige, vad hon nu menade med det?

Dragspel Bas

Fullt ös med Elisabeth och Gunilla B på dragspel. Erland på kontrabas och nu har strömmen kommit tillbaks!

Ja, det blev onekligen en lång och händelserik första dag på vår körresa när vi trötta, lite hesa men nöjda stupade i säng.


Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)