Nämdökören på resa i Ålands skärgård 2009

Program: Fredag

2009-09-18

Kl 06.50 Färja, Alfågeln igen, avgår från Lappo (Tiina hade laddat kylen med rejäl frukost som vi serverar oss själva på gästhemmet i den mörka svinottan).

Kl 08.45 Byte av färja Kumlinge

Kl 09.45 Ankomst Föglö

Kl 10.30 Lunch i Degerby. Här får vi en jättegod lunchbuffé: Orientalisk kycklingsoppa, potisgratäng, köttbullar och nåt mer som jag glömt. Gott var det i alla fall.

Växtkraft

Intressant fordon återfanns i Degerby. Prov på växtkraft vid färjeläget på Överö.

Kl 14.30 Ankomst Kökar (med färjan Gudingen) Här bor ca 260 personer (som Möjas befolkning ungefär)

Kl 15.00 Hembygdsmuseet som är beläget i "gamla byskolan" förevisas av Bengt (som även är med i kören på ön). Museet är proppfullt av gamla föremål och fotografier från förr och i en liten båthall intill återses Bengtsons gamla nämdöbåt Finn.

Finn Mer museum

Erland vid svärfars gamla båt Finn som hamnat på museum

På området finns också en keramikverkstad och smedja tillgänglig för kökarbor. Ett i visningssyfte nybyggt torp visades också som var uppförd efter måtten av ett gammalt torp som på grund av ålder hade rivits.

Kl 16.15 Peders Aplagård där vi serveras eftermiddagskaffe med - gissa vad?

Äppelkaka

Äppelkaka förstås. Märta, Monica, Mia, Stina, Uffe och Annika låter sig väl smaka.

Här passade vi på att shoppa loss i den lilla gårdsbutiken med allehanda delikatesser med äpplen från den egna äppelodlingen som bas. Efter den senaste satsningen på förädling har efterfrågan på produkterna blivit så stor att de även måste köpa in äpplen från odlingar på fasta Åland. Och stora delar av förädlingen utförs i Sverige(!)

Peders aplagård

Kl 19.00 Inkvartering och middag på Brudhäll som ligger alldeles vid vattnet i Karlby. Här har vi stämt träff med Kökars egen kör, Kökarröster, som vi ska äta middag tillsammans med och sjunga förstås.

Yvonne Vår glada kyrkoherde håller tal

Och sång blir det så vi knappt hinner tugga i oss maten, som förstås är mycket god.

I kören ingår inte bara museiguiden Bengt utan bl a även hotellägarparet. Hotellägaren Jan-Erik överraskar oss med att i den svarta och stjärnklara natten locka ut oss på hotellets kaj där han utan vidare deklamerar Vintergatan av Topelius. Mycket högtidligt och stämningsfullt. Yvonne och alla vi andra blir mycket tagna av stunden, inte för sista gången på resan ska det visa sig.

Nästa dag har vi sovmorgon innan vi först ska handla lunchmat i den lilla affären, sen träffa Jan-Erik igen som ska ta med oss på en båttur och guida oss på Källskär och slutligen ska vi även bli guidade på Hamnö, där kyrkan är belägen, av körledare Filip. Godnatt!

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)